A leghosszabb sakkfeladvány sorozat
Készítette: Honfi GyörgyBEVEZETÉS

A leghosszabb sakkfeladványsorozat 2018. októberében jelent meg nyomtatásban, a kötet címe: Honfi György: Királyság.

Ez a sakkfeladványsorozat 272 feladványt tartalmaz, Magyarországon senki nem készített még ennél hosszabbat és a WFCC (World Federation of Chess Composition) sem tud ilyen típusú rekordról.

A sorozat első feladványát 2015. decemberében, míg az utolsót 2018. májusában készítettem.

A sakktábla minden mezőjéhez (ezen áll a sötét király) készült
- egy kétlépéses és egy háromlépéses matt feladvány
- egy kétlépéses és egy háromlépéses segítőmatt feladvány

A sakktábla 16 mezőjéhez kettős követelményű feladványt készítettem, amely
egyrészt egy kétlépéses segítőmatt feladvány,
másrészt egy 4 lépéses matt feladvány!
Ugyanaz az állás!

A világos király helyzete a sötét király helyzetétől függ. Ha lehetséges, akkor a g2 mezőn áll. 9 esetben, amikor viszont nem lehetséges, mert túl közel lenne a sötét királyhoz, akkor a b2 mezőn áll.

Valamennyi feladvány miniatűr, azaz legfeljebb 7 bábot tartalmaz.

Így a sakktábla 64 mezőjéhez összesen 256 állás, mindösszesen 272 feladvány készült!

Azok kedvéért, akik kevésbé tájékozottak a sakkfeladványok világában, megjegyzem, hogy a segítőmatt (angolul: helpmate) feladványoknál (korábban szabadmattnak fordították) sötét együttműködik világossal azért, hogy a megadott lépésszámban világos mattot tudjon adni neki. Sokak számára kicsit furcsának, idegennek tűnhet ez a "hozzáállás", de higgye el nekem, hogy van ennél furcsább is! Például az önmatt feladványoknál világos kényszeríti sötétet arra, hogy mattot adjon neki.

Visszatérve a segítőmatt feladványokhoz: mindenképp érdemes esélyt adni ennek a műfajnak is, hiszen nagyon sok szép segítőmatt feladvány született a világon a mai napig. A feladványok megfejtésénél másképpen kell gondolkodni, mint a direkt mattoknál. Bízom benne, hogy sikerül. Meglátja, megéri!

Az ismerkedést az egyszerűbb, kevésbábos (miniatűr) segítőmatt feladványokkal érdemes kezdeni, olyanokkal, mint amilyeneket ebben a feladványsorozatban is talál. Ne feledje, hogy a segítőmatt feladványoknál mindig sötét indul! A segítőmatt 3 lépésben követelmény tehát azt jelenti, hogy sötét lép, világos lép, sötét lép, világos lép, sötét lép és világos mattot ad.

Remélem, hogy ezzel az összeállítással közelebb tudom hozni Önhöz a sakkfeladványok csodálatos világát! A feladványok megfejtéséhez sok sikert és jó szórakozást kívánok!

Budapest, 2020. április
Honfi György